Olejek z drzewa herbacianego, nazywany również olejkiem z herbaty lub olejkiem tea tree, to naturalny olejek eteryczny pozyskiwany z liści drzewa herbacianego (Melaleuca alternifolia), rodzaju rośliny rodzimej dla Australii. Jest znany ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych.

Olejek drzewa herbacianego jest szeroko stosowany w kosmetyce i medycynie naturalnej ze względu na swoje liczne korzyści dla skóry, włosów i paznokci. Ma działanie oczyszczające i przeciwbakteryjne, co sprawia, że jest skutecznym środkiem w walce z trądzikiem, egzemą, łupieżem i innymi problemami skórnymi. Ponadto, może być używany do łagodzenia podrażnień skóry, ukąszeń owadów oraz do pielęgnacji skóry skłonnej do infekcji.