Olejek z drzewa herbacianego to naturalny produkt otrzymywany z liści drzewa herbacianego (Melaleuca alternifolia), rodzaju drzewa endemicznego dla Australii. Jest on znany ze swoich licznych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych.

Olejek z drzewa herbacianego” jest dostępny w postaci olejku eterycznego. Który może być stosowany miejscowo na skórę po rozcieńczeniu w nośniku. Dodawany do kosmetyków do pielęgnacji skóry, czy też wykorzystywany w aromaterapii. Zawsze należy pamiętać o przestrzeganiu zaleceń dotyczących stosowania i rozcieńczania olejku z drzewa herbacianego, aby uniknąć ewentualnych podrażnień skóry.