Olejek herbaciany, znany również jako olejek z drzewa herbacianego, to naturalny eliksir otrzymywany z liści drzewa herbacianego, Melaleuca alternifolia. Posiada szerokie spektrum właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych, które sprawiają, że jest powszechnie stosowany w kosmetyce i medycynie naturalnej.

Olejek herbaciany może być stosowany miejscowo na skórę po uprzednim rozcieńczeniu w oleju nośnikowym. Dodawany do kosmetyków do pielęgnacji skóry oraz wykorzystywany w aromaterapii.